THAJSKÉ KARI
BUDEME POTŘEBOVAT
Šťáva z jedné limetky
Sójová omáčka
Bílé tofu
Bambusové výhonky
Celer
Mrkev
Zelené lusky
Koriandr
Šťáva z jedné limetky
1-2 lžíce kokosového oleje
Zázvorový kořen
Cibule velká
Česnek
Kari pasta
Kokosové mléko
Sušené limetkové listy, nebo limetková kůra
POSTUP:
Na oleji osmahneme malé kostičky zázvoru, po 2 minutách přisypeme půlkolečka cibule a podélně přepůlené stroužky česneku. Když je vše dozlatova, přidáme kari pastu (např. zelenou), trochu kokosového mléka a dobře promícháme, aby se chutě spojily. Poté přidáme zbytek kokosového mléka, vsypeme na tenké plátky nakrájené tofu (postupně se v omáčce rozpadne na menší kusy), z bambusových výhonků vylijeme vodu a vhodíme je do hrnce. Pokud máme, přidáme též 3 limetkové listy, které se při jídle vyndavají. Vaříme půl hodiny a 10 minut před koncem vhodíme na tenké proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájený celer. Úplně na konci vhodíme mražené zelené lusky, limetkovou šťávu a listy koriandru. Dochutíme solí či sojovou omáčkou dle potřeby a podáváme s jasmínovou rýží.